2009/12/30

Womenomics - sammenhængen mellem kvinder, marked og økonomi

Er den nye megatrend.

Den amerikanske womenomics blog af de to journalister Claire Shipman og Katty Kay har vundet genlyd i USA. Bag den danske pendant House of Womenomics står Benja Stig Fagerland og Anne-Mette Michaelsen som i 2010 udgiver bogen ”Think like a woman - the blue ocean thinking” der er inspireret af 2005 bestselleren ”Blue Ocean Strategy”. Den kommende bog stiller spørgsmålet: findes der pink delfiner på det blå ocean? – om virksomheder som har vundet en unik markedsposition ved at have forstået, at kvinder i stigende grad vil blive nøglefigurer i form af lederpotentiale, talentmasse og købestærke forbrugere.

Lad os håbe at 2010 bliver året hvor debatten kommer til at fokusere på nytænkning og det store markedsøkonomiske billede og ikke kun på nitty gritty målinger og statistikker - det synes jo åbenlyst, at vi ikke kommer videre ved at blive ved med at fokusere på hvor få kvinder der er i ledelse.

Godt nytår.

Rikke Nørgaard

FEMALE NAVIGATORS

1 comment:

Sarah-Alice Skade-Rasmussen said...

Selvom statistikken for kvinder i ledelse ikke efterlader megen optimisme, er der demografisk gode nyheder at hente;

Således skønner Goldman Sachs, at virksomheder allerede nu bør begynde at rette deres produkter til kvinder i det kvinder alene i dag står for to tredjedele af det globale privatforbrug. "I løbet af de kommende to årtier vil den globale middelklasse blive mere end fordoblet - fra 1,7 milliarder i dag til 3,6 milliarder i 2030. Af de 1,9 milliarder nye middelklasseborgere vil 1,6 milliarder bo i udviklingslande. De fleste af dem er kvinder" (Berlingske Tidende, Business, 23/11/09, "Kvinder er stærkeste vækstmotor").

Boston Consulting Group (USAs måske mest anerkendte samling af markedsanalytikere) konstaterer, at kvinder er i færd med at blive klodens vigtigste vækstmotor. Dette sker fordi en yngre gruppe af kvinder med mere og bedre uddannelser end mænd er på vej ind (som vi jo godt vidste). Ifølge BCG vil de økonomisk uafhængige kvinder vende op og ned på både den private og den offentlige økonomi; "større udgifter på statsbudgetter til alt, hvad der har med familiers ve og vel at gøre. Skattefradrag til børnefamilier, bedre folkeskoler, mere børnepasning og større grad af offentlig sygepleje. Større udgifter på husholdningsbudgetterne til mad, privat undervisning, privat sygeforsikring, børnepasning, vasekmaskiner, opvaskemaskiner og tøj. Typiske mandeprodukter som biler, tobak og alkohol - især i mærkevareklassen - vil omvendt miste markedsandele" (Berlingske Tidende, Business, 23/11/09, "Kvinder er stærkeste vækstmotor").

Mon ikke disse nye forhold vil understøtte en horde af kvinder som vil tilrane plads og indflydelse både privat og offentligt. Det er simpelthen uundgåeligt. Det er kun et spørgsmål om tid - hvor længe...

 
Free Hit Counter