2009/10/04

Kvinder, tag ansvar for jeres egen barsel og karriere - og drop piveriet!

I bogen ”Overlevelsesguide for mødre” tager forfatter Maren Uthaug mange spændende emner op, som finder relevans inden for det berømte koncept work-life balance. Nedenstående omfatter enkelte uddrag og citater fra bogen, som finder relevans for kvinder, der måtte overveje at blive mor eller som undertegnede allerede er blevet mor for nylig.

Ifølge Jesper Juul, familieterapeut og forfatter, bliver kvinder anklaget for at svigte deres børn fordi vi vil have en karriere: ”I gamle dage havde mange kvinder også arbejde – men dengang hed det netop arbejde. Det var noget, man havde, fordi man var nødt til at tjene penge og forsørge familien. Men i dag hedder det karriere – og karriere er modsat arbejde, noget man har for sin egen fonøjelses skyld. Og så er der grobund for skyldfølelse.”

Denne skyldfølelse er i høj grad, noget som kvinderne gang på gang giver både sig selv og hinanden. Derfor bør enhver mor begynde sin barsel med at beslutte sig for, at droppe denne skyld og anerkende at man i dagens Danmark nærmest er nødt til at arbejde for at sikre den dobbelte indkomst, som skal forsørge familien. Og så kan man trøste sig med, at man i det mindste ikke sender sine unger i marken som femårige for at slide, men i stedet sender dem i udflytterbørnehave med økologiske madpakker fra kommunen.

Gry, mor til Gustav, 5 år, og Valdemar, 3 år, fortsætter om barsel: ”En mor er alene med sit barn otte timer hver dag, mens hun er på barsel. Så når barnet er et år, har hun sammenlagt haft 121 døgn alene med barnet. Manden har til sammenligning haft fem timer alene med barnet om ugen, det giver 10 døgns eneansvar på et år. Vi tror, det er medfødt, at kvinder er så meget bedre til at se, hvad barnet har brug for. Nej! Mor har meget større erfaring for at se, hvad barnet har brug for. Det er ikke biologisk betinget – det er tillært.”

Det taler jo for at mændene i lige så høj grad som kvinden kan og bør tage barsel. Ingen mor er udtalt bedre til at give omsorg og opdrage barnet. Det eneste der kan skille mændene fra at løfte opgaven er den famøse og til tider besværlige amning. Men heldigvis begynder mange kvinder at give skemad fra barnet er fire eller seks måneder gammel, og her kan far jo sagtens være med. En gang pumpet modermælk i fryseren kan gøre underværker og måske være med til, at få omgjort den vante forestilling om, at kvinden skal tage de 12 måneders barsel, og i stedet åbne op for muligheden af, at flere mænd kan tage tre eller flere af den sidste tid.

Dog konkluderer Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker ved Future Navigator: ”Det kræver selvfølgelig, at kvinder bliver bedre til at overlade ansvaret til manden, men det bliver hun nødt til, ellers bryder vores samfund snart sammen. Problemet har længe været, at kvinderne gerne vil indtage mændenes domæne – men prøver mændene at komme ind på vores område, bliver vi fortørnede.”

Så kvinder derude, og potentielle og nuværende mødre: Giv plads til mændene på hjemmefronten, ’hjemmetving’ manden på barsel og drop al den snak omkring karriere – og sats i stedet på at få passet jeres arbejde!

Sarah-Alice Skade-Rasmussen

Female Navigators

Kilde: Maren Uthaug, ”Overlevelsesguide til mødre”, 2006, Pretty Ink.

No comments:

 
Free Hit Counter