2009/08/30

Pigers hjælp i hjemmet skaber ulighed

I en artikel fra dr.dk, redigeret af Trine Ruby Laursen blev ordene fra Lars Einar Engströms ”En mandschauvinists Bekendelser” gentaget. I foredraget arrangeret af Female Navigators i 2008 påpegede Lars Einar Engström at børnehaver og ikke mindst os selv er med til at lave en skæv fordeling mellem kønnene som især senere hen kommer til udtryk i arbejdslivet. Lars Einar Engström påpegede dengang at pædagoger har en tendens til at når der skal spises frokost i diverse institutioner at børnene bliver placeret pige-drenge som vi kender fra middags selskaber.


Grunden er ikke en fordeling af kønene, men at pigerne sørger for at drengene får mad. Et eksperiment med kun drenge om et frokostbord i en børnehave viste at stort set ingen af drengene fik mad! Dette er en af de mange andre faktorer som medvirker til at kvinder senere hen ofte kæmper med at komme i ”hjælpe” rollen på arbejdspladser, og at dermed bliver mere som en mor end en konkurrent på arbejdspladsen. Og i sidste ende forbigået af deres mandlige kollegaer. Lars Einar Engström’s råd var at ikke være hende som altid har hovedpinepiller med eller vælger at tage kage med!


Artiklen fra dr.dk er en undersøgelse fra 1100 elever i 5 klasser, og påpeger lig med ovenstående foredrag at det oftest er piger som har pligter i hjemme og dette mener psykologer er en af grundene til der kommer en skæv fordeling i kønnene.


Lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Charlotte Palludan, der også er medlem af Børnerådet, synes det er bekymrende” hun hentyder til den kamp om lighed som foregår i diverse hjem. En kamp som ”flere generationer af kvinder har forsøgt at vinde, og det er ærgerligt, hvis vores døtre skal gennem samme mølle”.


Personligt vil jeg tage artiklen som en påmindelse om at vi selv har mange skjulte normer og hvis vi kvinder virkelig gerne vil have lighed i vores opfattelse af kønene så starter kampen tidligt og ikke mindst hos os selv og når vi selv får børn. I stedet for at fokusere på hvordan det er vil jeg hellere sætte fokus på at vi selv skal huske at sætte de samme krav til vores børn uanset køn. For det er jo ikke negativt at vores piger hjælper, men de skal bare ikke hjælpe mere end drengene.


Desto mere vi arbejder med oplæg i Female Navigators desto mere opmærksom er jeg blevet på nogle normer som jeg synes er gode, men det ændrer ikke på at normer sætter ting i en boks med rigtigt og forkert. Så lad os tjekke vores egne normer, også dem vi synes er gode og spørge om det sætter andre folk i en boks når vi dømmer dem, og prøve at lade være.

Læs hele artiklen her


Michelle Holmboe Thorsen


FEMALE NAVIGATORS

No comments:

 
Free Hit Counter