2009/12/30

Womenomics - sammenhængen mellem kvinder, marked og økonomi

Er den nye megatrend.

Den amerikanske womenomics blog af de to journalister Claire Shipman og Katty Kay har vundet genlyd i USA. Bag den danske pendant House of Womenomics står Benja Stig Fagerland og Anne-Mette Michaelsen som i 2010 udgiver bogen ”Think like a woman - the blue ocean thinking” der er inspireret af 2005 bestselleren ”Blue Ocean Strategy”. Den kommende bog stiller spørgsmålet: findes der pink delfiner på det blå ocean? – om virksomheder som har vundet en unik markedsposition ved at have forstået, at kvinder i stigende grad vil blive nøglefigurer i form af lederpotentiale, talentmasse og købestærke forbrugere.

Lad os håbe at 2010 bliver året hvor debatten kommer til at fokusere på nytænkning og det store markedsøkonomiske billede og ikke kun på nitty gritty målinger og statistikker - det synes jo åbenlyst, at vi ikke kommer videre ved at blive ved med at fokusere på hvor få kvinder der er i ledelse.

Godt nytår.

Rikke Nørgaard

FEMALE NAVIGATORS

2009/12/21

Jeg, en kystbanefeminist?: Danske feminister anno 2010

I Female Navigators er vi langt fra enige om hvordan ligestilling kan fremmes. En ting er vi dog enige om: der manger i høj grad en nuanceret og gennemgående debat om ligestilling i Danmark. Så kudos til de medier der sparker en diskussion i gang, som Politiken, der p.t. kører en debatserie om feminisme. Den anden artikel i serien sætter fokus på hvad en feminist anno 2010 er (hint: det er ikke en rødstrømpe). Nu mangler vi bare at Tante Berlingeren, 180grader og alle de andre også er med til at sætte en debat i gang. Det vil vi her i Female Navigators glæde os til.

Et par interessante citater fra debatserien:

Sådan tegner billedet sig anno 2010: Dansk feminisme er nu udspaltet i en masse retninger, der muligvis nok læner sig op ad den gamle grundtanke, men som ikke nødvendigvis føler den store søstersolidaritet med hverandre. Og rækken af nye feministiske betegnelser er da også sigende i sig selv. Vi nævner i flæng: elitefeminister, liberalfeminister, queerfeminister, nyfeminister, kystbanefeminister, prosexfeminister, lipstickfeminister, postfeminister ...

"Det bliver ofte meget bittert og personligt i Danmark: Mænd er nogle svin, og kvinder er ofre. Det er dig, mand, der sidder lige der og er skyld i det hele (…). Det er jo ikke mænd, der er nogle chauvinister, når de laver fællesskaber på chefgangen. Det gør alle, når de er sammen med nogle, der ligner dem selv. Det gør kvinder også. Problemet er bare, at når der kun er mænd på ledergangen, kan det blive svært for kvinderne at holde ud at være der eller blive en del af den. Omvendt er man ikke opmærksom på, hvor meget mænd også får ud af ligestilling. For eksempel har mange mænd taget muligheden for at være mere sammen med deres børn til sig."

Vi savner en større offentlig debat, hvor fakta kommer på bordet. Folk ved jo ikke, at vi ikke har ligestilling i Danmark. Vi er alt for dårlige til at diskutere strukturer, kulturer, vaner og adfærd som noget, der står i vejen for kvinderne.”

Mette Mikkelsen,

FEMALE NAVIGATORS

2009/12/11

Ligestillingsdebatten er altid mere interessant når den bakkes op med tal og statistikker...

Det var derfor med stor interesse at jeg skimmede Beskæftigelsesministeriets nye analyserapport om mænd og kvinder på arbejdsmarkedet. Og hvor langt er vi så kommet?

Det er stadig kvinderne der passer børnene: ”Kvinders arbejdstid falder typisk med antallet af børn. Antallet af børn har derimod ikke nogen særlig betydning for mændenes arbejdstid.”

Og det er stadig kvinderne der holder barsel: ”I 2008 blev der i alt udbetalt dagpenge til godt 3,2 mio. ugers orlov i forbindelse med graviditet, fødsel og adoption. Heraf holdt kvinderne ca. 93,8 pct., hvilket er den samme andel som i 2007.”

Mænd tjener stadig mere end kvinderne: I en ti-års periode er forskellen på mænd og kvinders løn i den statslige sektor blevet indsnævret fra 11,6 pct. (1997) til 9,3 pct. (2006). I samme periode – og her snakker vi ti år – har den private sektor haft et set et fald fra 17,7 til 16,2 pct. I den kommunale sektor er løngabet faktisk vokset - i 2006 var gabet 16,9 pct., mens det i 1997 var 16,4 pct.

And the good news?
Danske kvinder har den næsthøjeste beskæftigelsesfrekvens blandt udvalgte OECD-lande og lå på 74,3 pct. i 2008.

Mette Mikkelsen (en af de 5,5 pct. af danske kvinder med en lang videregående uddannelse)

FEMALE NAVIGATORS
 
Free Hit Counter